TONIFIEREA ANALITICĂ ÎN RECUPERAREA MEDICALĂ
Hipotonia anumitor muşchi (abdominali, cvadriceps, triceps sural, fesier mijlociu, pătrat lombar) şi contractura altora (piriform, paravertebralii lombari) determină schimbarea poziţiei normale a centrului de greutate al corpului şi cresc forţele suportate de discurile intervertebrale. Acest fenomen este valabil în general, la orice individ, fie sedentar ori afectat de o boală neurologică.
Tonifierea analitică a muşchilor hipotoni, deci practicarea unui body-building moderat şi selectiv, în încercarea de redresare posturală şi de ameliorare a funcţionalităţii segmentelor corporale indemne, în cazul oricărui tip de pacient, conduce la rezultate foarte bune în recuperarea acestuia.
O musculatură tonică poate suporta mai mult stres mecanic şi poate proteja mai bine măduva spinării şi rădăcinile nervoase, decât una cu forţă scăzută, răspunzând optim comenzilor motorii şi proprioceptive provenite de la nivelul sistemului nervos. Exerciţiile fizice nu ajută doar la evitarea accidentelor sau la minimalizarea severităţii lor, dar pot, totodată, să diminueze sau să suprime durerea.
Body-buildingul reprezintă o modalitate de modificare a formei corpului care implică o intensivă hipertrofiere musculară. Aceasta este de două tipuri: sarcoplasmatică, specifică practicanţilor de body-building şi miofibrilară, caracteristică halterofililor olimpici[1].
Antrenamentul de forţă determină, în mod normal, o combinaţie a celor două feluri de hipertrofiere: o contracţie de 80-90% din capacitatea maximă, repetată o singură dată, sau maxim de 2-6 ori, determină predominant hipertrofie miofibrilară (ca în cazul halterofililor, ridicătorilor olimpici şi atleţilor de forţă), în timp ce 12 sau mai multe repetări, contra unei încărcări submaximale, facilitează în special hipertrofia sarcoplasmatică (practicanţii profesionişti de body-building şi atleţii de anduranţă).
Antrenamentul anaerob
Părerile specialiştilor diferă foarte mult în ceea ce priveşte cea mai bună abordare a creşterii masei musculare. În general, se consideră că antrenamentul anaerob, aplicat cu perseverenţă, va determina hipertrofiere pe termen lung, pe lângă efectele sale asupra forţei şi rezistenţei musculare.
Pentru a obţine cel mai bun rezultat, experţii au căzut de acord asupra unor principii de lucru. Astfel, încărcarea progresivă este considerată a fi cel mai important principiu, în ceea ce priveşte hipertrofia. Creşterea încărcării, a numărului de repetări şi serii, va avea un impact pozitiv asupra creşterii masei musculare. Se consideră că, dacă subiectul poate executa mai mult de 15 repetări pe serie, încărcarea este prea mică pentru a stimula creşterea maximală.
Microtraumatismul
Reprezentând o leziune de dimensiuni mici pe fibra musculară şi poate avea un rol semnificativ în procesul hipertrofierii. Când se instalează, din cauza supraîncărcării sau a altor activităţi suprasolicitante, organismul răspunde prin supracompensare, înlocuind în exces ţesutul alterat/distrus, pentru a reduce riscul repetării microleziunii. Deteriorarea fibrelor s-a explicat în teorie ca fiind o posibilă cauză pentru simptomele febrei musculare şi, de aceea, încărcarea progresivă este esenţială pentru a se putea continua progresul, corpul adaptându‑se şi devenind tot mai rezistent.
Factori ce afectează hipertrofia musculară
Mai multe variabile, cum ar fi vârsta şi nutriţia, pot afecta acest proces. La bărbaţi, creşterea masei musculare este intensivă în timpul pubertăţii, diminuând, în mod normal, la sfârşitul perioadei de adolescenţă. Hipertrofia musculară poate fi intensificată prin antrenamentul de forţă, precum şi prin exerciţii cu solicitare anaerobă, de intensitate mare şi durată redusă, deşi acest tip de mişcări are efect scăzut asupra tonifierii musculaturii implicate în respiraţie. Mişcările aerobice de intensitate mai mică şi durată mai mare nu determină în general o creştere musculară foarte eficientă. În schimb, atleţii de anduranţă îşi cresc depozitele de lipide şi carbohidraţi din muşchi şi dezvoltă o reţea vasculară suplimentară. Un supliment adecvat de aminoacizi este esenţial pentru producerea hipertrofiei.
1RM reprezintă greutatea maximă care poate fi ridicată/ învinsă de subiect o singură dată. Ea poate fi utilizată pentru determinarea forţei maxime a individului, reprezentând limita superioară, folosită ca reper pentru determinarea încărcărilor dorite pentru diverse tipuri de exerciţii.
Există mai multe formule consacrate pentru calcularea rezistenţei maxime (RM), de exemplu:
1RM = [(r/30)] x Î
r = numărul de repetiţii
Î = încărcarea
Genul acesta de calcule nu oferă întotdeauna acurateţe în obţinerea rezultatelor, dar poate fi folosit ca punct de pornire. Reuşita depinde foarte mult de experienţa subiectului în antrenamentul de rezistenţă, (şi de priceperea kinetoterapeutului, în cazul actului medical) precum şi de compoziţia sa corporală.
Antrenamentul de forţă (strength) reprezintă folosirea rezistenţei în contracţia musculară, pentru a crea anduranţă anaerobă şi masă pentru musculatura scheletică. Există diverse metode folosite în acest scop, cele mai obişnuite fiind cele care utilizează gravitaţia sau forţe elastice/hidraulice pentru a se opune contracţiei musculare.
Efectuarea în mod corespunzător a acestui tip de antrenament poate aduce importante beneficii funcţionale şi ameliorări ale stării de sănătate: întărirea ligamentelor, îmbunătăţirea activităţii articulaţiilor, reducerea riscului de accidentări, creşterea densităţii osoase și a masei musculare, intensificarea metabolismului, ameliorarea funcţiei cardiace etc. Antrenamentul de forţă este în măsură să beneficieze şi de efectele exerciţiilor aerobice, prin intermediul antrenamentului în circuit.
Principiile de bază ale antrenamentului de forţă implică schimbarea numărului de repetări, de seturi, a tempo-ului, exerciţii pentru a determina modificările dorite, prin supraîncărcarea unei grupe musculare. Combinaţia de repetări, seturi, exerciţii, rezistenţă şi forţă depinde de scopul antrenamentului. De exemplu, seturile cu mai puţine repetări pot fi efectuate folosind mai multă forţă, dar cu impact mai scăzut asupra rezistenţei. Stabilirea strategiei de lucru corecte în cazul unui pacient neurologic este apanajul unui bun kinetoterapeut.
Antrenamentul de forţă necesită utilizarea termenului „good form” şi efectuarea contracţiei cu grupele de muşchi corespunzătoare, fără a transfera încărcarea către alte părţi ale corpului, compensând mişcarea. În general, eşecul în a folosi ceea ce se numeşte „good form” în timpul antrenamentului se datorează accidentărilor sau incapacităţii de a atinge obiectivele antrenamentului din diverse motive. Atâta vreme cât muşchii propuşi spre tonifiere nu sunt stimulaţi suficient, încărcarea optimă nu este atinsă şi ei nu câştigă în forţă.
Realizarea obiectivelor antrenamentului
Conform unei teorii acceptate de mai mulţi autori, sunt valabile următoarele afirmaţii:
- Seturile de 1-5 repetări dezvoltă în primul rând forţa, cu mai mult impact asupra mărimii muşchiului decât asupra rezistenţei sale;
- Seturile de 6-12 repetări dezvoltă un echilibru între forţă, mărimea muşchiului şi rezistenţă;
- Seturile de 13-20 repetări dezvoltă rezistenţa, cu unele efecte asupra creşterii masei musculare şi impact limitat asupra forţei;
- Seturile cu mai mult de 20 de repetări sunt axate pe solicitări de tip aerob.
Combinaţia între numărul de repetări, seturi şi pauze depinde de obiectivele antrenamentului. Durata pauzei direcţionează spre un anumit sistem energetic al organismului. Astfel, efectuarea unei serii de exerciţii cu oprire scurtă între ele sau fără, implică utilizarea energiei furnizată preponderent din sistemul aerob. Seriile scurte de exerciţii, separate de pauze, sunt alimentate de sistemul anaerob.
Pentru dezvoltarea rezistenţei, creşterea progresivă în volum şi descreşterea progresivă în intensitate reprezintă cel mai eficient program.
S-a demonstrat că, pentru începători, antrenamentul cu multiple seturi oferă beneficii minime faţă de unul cu un singur set, cu respectarea forţei câştigate sau a creşterii masei musculare. Pentru sportivii cu experienţă, se impune antrenamentul cu seturi multiple, în vederea obţinerii unui progres optim[2], [3]. Totuşi, rezultatele unui studiu recent au arătat faptul că, şi în cazul începătorilor, pentru musculatura membrelor inferioare, 3 seturi sunt mai eficiente decât unul singur[4]. De asemenea, începătorii îşi antrenează şi aspectele neurofizilogice ale forţei, respectiv abilitatea creierului de a genera potenţiale de acţiune care vor produce o contracţie musculară apropiată de potenţialul maxim al muşchiului.
Încărcarea pentru fiecare exerciţiu trebuie aleasă astfel încât să poată fi efectuat numărul dorit de repetări.
Tabelul 4.1 Raportul între obiectivele antrenamentului şi variabilele implicate în acest proces
Variabile | Forţă | Putere | Hipertrofie | Rezistenţă |
Încărcare
(% din 1RM) |
80-90 | 45-55 | 60-80 | 40-60 |
Număr de repetări | 1-5 | 1-5 | 6-12 | 15-60 |
Număr de seturi | 4-7 | 3-5 | 4-8 | 2-4 |
Pauză între seturi (minute) | 2-6 | 2-6 | 2-5 | 1-2 |
Durată (secunde/set) | 5-10 | 4-8 | 20-60 | 80-250 |
Viteza repetărilor (% din maxim) | 60-100 | 90-100 | 60-90 | 60-80 |
Număr de antrenamente/săpt. | 3-6 | 3-6 | 5-7 | 8-14 |
În încheiere, este bine să menţionăm şi ideea de raţionalizare a antrenamentului, ce face referire la faptul că trebuie investit cât mai puţin timp şi cât mai puţină energie, materie primă şi efort pentru obţinerea unei performanţe înalte[5], în cazul sportivilor şi a unei recuperări eficiente, în cazul pacienţilor.
Raţionalizarea antrenamentului sportiv porneşte de la analiza şi reţinerea doar a acelor mijloace sau exerciţii compatibile nemijlocit cu rigorile concursului, impuse de tehnica cea mai eficientă şi de nivelul solicitării organismului prin efortul său specific[6]. În situaţia unui act medical kinetoterapeutic, vor fi selectate doar acele mijloace şi exerciţii fizice compatibile cu tabloul clinic al pacientului.
Procesul de raţionalizare continuă şi atunci când se stabilesc raporturile cele mai economice şi mai productive între distanţele parcurse, numărul de repetări, numărul kilogramelor ridicate şi pragurile sau treptele de intensitate, succesiunea şi alternanţa lor.
Există măsuri cu caracter metodic, întreprinse în cadrul procesului de obiectivizare a antrenamentelor sau concursurilor[7]. Acest proces de analiză dezvăluie şi inventarul de mijloace cu cea mai mare eficienţă în fiecare din formele de organizare şi în special în pregătirea pentru concurs[8]. Aceste principii ale educaţiei fizice şi sportului trebuie adaptate procesului de recuperare medicală.
[1] Hâtru, D., Daniel, P., (2000), Îndrumar metodic de lucrări practice. Haltere – Culturism, A.N.E.F.S., Bucureşti;
[2] Cirlă L., Jivan I., (1996) Înotul – mijloc asociat al kinetoterapiei, A.N.E.F.S., Bucureşti
[3] Radovici I., San-Marina E., (1973), Recuperarea sportivilor traumatizaţi, Editura Stadion, Bucureşti;
[4] Rønnestad BR, Egeland W, Kvamme NH, Refsnes PE, Kadi F, Raastad T., (2007), Dissimilar effects of one- and three-set strength training on strength and muscle mass gains in upper and lower body in untrained subjects. J Strength Cond Res. Feb;21(1):157-63.
[5]Alexe N., (1993), Antrenamentul sportiv modern, Editura EDITIS, Bucureşti
[6] Negulescu I., (2008), Relaţia dintre raţionalizarea mijloacelor de antrenament şi individualizarea pregatirii în jocurile sportive. Bucureşti. Editura POLIROM;
[7] Şerbănoiu S., (2002), Capacităţile coordinative în sportul de performanţă, Editura Făgăraş Print, Bucureşti;
[8] Dragnea A., Teodorescu, S., (2002), Teoria sportului, Editura FEST, Bucureşti;