EXERCIŢIILE CU MINGEA TERAPEUTICĂ
Exerciţiile cu mingea terapeutică (Swiss ball sau physio ball) îşi au originea în Elveţia (1965), unde un grup de terapeuţi au folosit mingea pentru copii cu paralizie cerebrală.
Prin intermediul lor se introduce un element de instabilitate, care nu poate apărea în timpul mişcărilor efectuate pe banchetă. Pentru a-şi menţine echilibrul, corpul răspunde automat şi în mod natural. Treptat, musculatura implicată în acţiunea de reechilibrare repetată se tonifică. Pe scurt, pacientul îşi tonifică muşchii importanţi ai trunchiului, membrelor şi abdomenului fără să fie conştient de acest lucru.
Exerciţiile cu mingea solicită şi proprioceptorii, în funcţie de poziţia corpului în spaţiu. Instabilitatea din timpul efectuării lor oferă oportunitatea de a evalua orientarea în spaţiu, dezvoltând şi antrenând capacităţile naturale ale organismului. Exersarea acestor senzori are ca efect ameliorarea echilibrului şi a stabilităţii (ale căror alterări sunt frecvent prezente la pacienţii neurologici).
În teorie se consideră că mişcările trunchiului induse prin folosirea mingii (cursă scurtă de mişcare, reechilibrări repetate) pot contribui la reducerea simptomelor prin stimularea corpului în a produce cantităţi crescute de inhibitori ai durerii[1], în cazul în care aceasta este prezentă.
Mărimea mingilor variază în funcţie de greutatea şi înălţimea pacientului. Astfel, într-o poziţie corectă, şoldul şi genunchiul trebuie să fie în flexie de 900 sau uşor peste această valoare, coapsele paralele între ele, plantele pe sol.
Mişcările pot fi folosite în diverse variante, pe mai multe nivele de dificultate, fiecare nivel prezentând beneficii pentru pacienţi. De la simplul aşezat pe minge, la executarea unor mişcări mai complexe, suportul de bază necesar musculaturii spatelui şi abdomenului este acelaşi.
Pentru recuperarea bolnavilor neurologici, exerciţiile cu mingea elveţiană pot fi folosite într-o mare varietate de scopuri, inclusiv următoarele:
- Declanșarea reacțiilor de echilibru și gestionarea lor;
- Identificarea poziţiei neutre a coloanei vertebrale lombare;
- Învăţarea posturii corecte;
- Tonifierea musculaturii spatelui şi a abdomenului;
- Creşterea mobilităţii zonale și a stabilităţii cu ameliorarea echilibrului;
- Dezvoltarea controlului şi tonifierea musculaturii posturale;
- Învăţarea manevrei optime de adoptare a poziţiei ortostatice;
- Stimularea coordonării membrelor afectate etc.
Ca introducere în exersarea programului, se recomandă: poziţia aşezat pe minge 30 de minute pe zi şi balansarea uşoară, continuă, cu echilibrare permanentă; identificarea unei posturi neutre (lordotice) a coloanei lombare şi menţinerea ei.
Beneficiile exerciţiilor cu mingea includ:
- Un mod simplu de a începe mişcarea după un episod acut;
- Îmbunătăţirea forţei musculare, per ansamblu;
- Creşterea flexibilităţii şi a mobilităţii coloanei vertebrale;
- Ameliorarea echilibrului şi a coordonării muşchilor implicaţi în stabilizarea coloanei vertebrale şi în menţinerea unei posturi corecte;
- Crearea tendinţei de a menţine o poziţie neutră a coloanei vertebrale.
Ele sunt o parte versatilă a tipurilor de exerciţii disponibile pentru a ajuta pacienţii neurologici. În mod special, multe sunt concepute pentru a aduce mişcare în microstructurile coloanei vertebrale într-o manieră controlată, crescând astfel circulaţia de substanţe nutritive la nivelul discurilor intervertebrale. Mobilizarea vertebrelor ameliorează nutriţia lor prin intensificarea fluxului sanguin în zonă şi a circulaţiei celorlalte lichide existente în vecinătate.
[1] Nicu A. şi colab., (1974), Terminologia educaţiei fizice şi sportului, Editura Stadion, Bucureşti